Hvad er NHT®?

Naturlig hormonterapi (NHT®) er en holistisk tilgang til hormonel balance. NHT® repræsenterer en tilgang, der ikke blot fokuserer på symptombehandling, men søger at genoprette kroppens naturlige balance gennem videnskabeligt funderede metoder og individuelt tilpassede behandlingsplaner. Et NHT®-forløb kan både forebygge, helbrede og stoppe udviklingen af lidelser og sygdomme. 

I en tid med øget forskning inden for hormonel sundhed er det blevet tydeligt, at hormonel ubalance spiller en central rolle i udviklingen af mange sygdomme. Moderne livsstil, sammen med faktorer som forurening, stress og kostvaner er ofte med til at skabe hormonelle ubalancer. Dette kan resulterer i symptomer og lidelser, der strækker sig fra tørre slimhinder og søvnforstyrrelser til mere komplekse tilstande som endometriose og autoimmune sygdomme. Med et  NHT®-forløb kan du både opnå bedre psykisk og fysisk balance.

 

NHT® – Naturlig Hormonterapi

Med NHT® kan du genoprette din hormonbalance og opnå bedre velvære. Et NHT®-forløb indbærer individuel vejledning ud fra symptomer og en spyttest, hvor hormonniveauerne måles. Ud fra test og symptomer tilpasses en individuelt behandlingsplan. Da hormoner er afhængige af andre stoffer for at blive dannet, kan vejledningen også inkludere brug af vitaminer, mineraler, kostjusteringer, homøopati og bio-identiske hormoner – alt sammen for at støtte kroppens naturlige helingsproces. Filosofien bag NHT® er netop, at kroppen i høj grad er i stand til at behandle sig selv, hvis den får tilført, hvad den mangler. 

 

Hvorfor naturlige hormoner?

Et vigtigt princip inden for NHT® er brugen af  bio-identiske hormoner frem for patenterede hormoner. Bio-identiske hormoner, er 100% identiske med de hormoner, kroppen selv producerer. Deres naturlige struktur gør dem ideelle til at integreres i kroppens biokemi, hvilket muliggør en mere effektiv hormonbalance. Derfor tilbyder man inden for NHT® kun naturlige hormonbehandlinger, der er skræddersyet til den enkelte patients behov.

 

Symptomer som pejlemærker

Symptomer kan give os værdifulde indikationer om eventuelle hormonelle ubalancer og om, hvorvidt der er for meget eller for lidt af et bestemt hormon i kroppen. Ved at gribe ind i tide kan vi undgå, at disse ubalancer udvikler sig til mere alvorlige sygdomme. Der tages udgangspunkt i en måling af steroidhormoner som østradiol, østriol, progesteron, cortisol og androgener, og her benyttes en spyttest, som gør det muligt at se, hvad kroppen reelt har til rådighed. En spytprøve er mere velegnede end en blodprøve til måling af de frie, aktive hormoner.

Kend dine hormoner

Progesteron

Progesteron, tidligere betragtet som et kønshormon, kun relateret til kvinders graviditet, er nu anerkendt for dets betydning for både mænd og kvinder. Progesteron understøtter andre hormonproducerende kirtler, opretholder nervesystemet og kredsløbet samt modvirker skadelige virkninger af for meget østradiol og fremmedøstrogener. Progesteron udfører mange funktioner i vores krop, og mangel herpå kan derfor føre til en lang række symptomer og lidelser.

Østrogener

Østrogener er afgørende hormoner med forskellige virkninger afhængigt af typen. Særlig vigtig er forskellen mellem østradiol og østriol. Østriol har vist sig at være gunstig i forhold til østrogenmangel uden den øgede kræftrisiko, der er forbundet med østradiol. Det er især kvinder fra midten af 30’erne, der oplever for meget østradiol i forhold til progesteron, hvilket kan føre til en række symptomer og sundhedsrisici. Mænd kan dog også have forhøjet østrogenniveau, hvis de bruger hormonforstyrrende stoffer.

Generel østrogenmangel er i dag en sjældenhed på grund af de hormonforstyrrende stoffer, som stort set alle sammen har østrogenvirkning. De er til stede i jorden, i luften og i materialer som for eksempel ledninger og møbler. Mangel på østrogen kan dog stadig forekomme specielt omkring overgangsalderen

Testosteron 

Testosteron, kendt for sine mandlige karakteristika, spiller også en vigtig rolle i små mængder hos kvinder. Både for meget og for lidt testosteron kan føre til forskellige symptomer, der påvirker både fysisk og mental sundhed, for eksempel øget aggresivitet, for meget hårvækst, hårtab og uren hud. 

Cortisol

Cortisol, et stresshormon, påvirker kroppen negativt, hvis det forbliver forhøjet over længere tid. Kroniske høje niveauer af cortisol kan resultere i en række sundhedsproblemer. Det kan blandt andet skade hjernen, belaste immunforsvaret og stofskiftet og føre til nedbrydning af væv i kroppen. For lang tid med højt stessniveau kan føre til, at binyrerne bliver belastede og der opstår cortisolmangel, hvilket vil vise sig i kroppen som “udbrændthed”.

DHEA

DHEA modvirker de skadelige virkninger af for meget cortisol og er vigtig ofr både immunforsvaret og energiniveauet. Langvarig stress er en typisk årsag til DHEA-mangel, da både DHEA og cortisol produceres i binyrerne.

Pregnenolon

Pregnenolon kaldes moder-hormonet, fordi det er forløberen for alle de andre hormoner i steroidkæden. Det betyder, at mangel på pregnenolon også kan føre til mangel på de andre hormoner. Pregnenolon fremmer hukommelsen og koncentrationsevnen, booster energi og godt humør, fremmer heling af sår og beskytter mod gigt.